گرانیت ها از سنگ های پرکاربرد در نمای ساختمان ها میباشند. در کنار مزایای سنگ گرانیت، خوشبختانه در سالهای اخیر به واسطه تحقیقات به عمل آمده و پی بردن به مضرات استفاده از این سنگ در برخی شرایط به ویژگی های خاص این سنگ پی برده شده است.
البته معایب این سنگ به گونه ای است که تعدادی از آنها سلامتی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد و تعدادی از آنها برای ساختمان مشکلاتی را به همراه می آورد. ما در ابتدا به بیان مضرات سنگ گرانیت برای سلامتی می پردازیم.
مضرات سنگ گرانیت بر سلامتی انسان
ساختار سنگ گرانیت به گونه ای است که در آن مقادیری از عناصر سنگین اورانیوم، توریوم و..است که خود از عوامل ایجاد بیماری سرطان شناخته شده اند. علاوه بر این رادون نیز که از واپاشی عنصر اوارنیوم به وجود می آید نیز از دیگر عامل بیماری سرطان است. وجود این عناصر در این سنگ و انتشار آنها در محیط در مدت زمان می تواند وارد ریه انسان شود و به مرور زمان بیماری های مختلفی را به وجود آورد. به همین دلیل بهتر است از این سنگ در فضاهای بسته و فضاهایی که هیچ گونه تهویه هوایی ندارد استفاده نشود چرا که در غیر اینصورت گازهای منتشر شده در هوا محبوس شده و باعث بیماری می شوند. مقدار این عناصر در سنگ های گرانیت مختلف متفاوت است. بر این اساس استفاده از سنگ گرانیت در اتاق خواب و یا کانتر به عنوان سنگ اپن آشپزخانه مناسب نیست.
مواد پرتوزا:
گرانیت ها در خود مواد پرتوزای زیادی همچون اورانیوم، توریوم و پتاسیم رادیواکتیو میباشند. این مواد باعث میشوند که وقتی این سنگ ها در محیط بسته قرار میگیرند میتوانند اثرات زیانباری در سلامتی سیستم ریه ساکنین بر جای گذارد.
اشعه ایکس و گاما:
یکی دیگر از معایب سنگ گرانیت این است که گرانیت ها دارای اشعه ایکس و گاما میباشند. همین موجب میشود با ساتع کردن امواج رادیو اکتیو از خود باعث آلودگی های خاص و بیماری های سرطانی شود. همین امر موجب شده است که استفاده از این گونه سنگ ها در محیط های بیمارستانی و آزمایشگاهی منسوخ و ممنوع باشد.
معایب سنگ گرانیت برای ساختمان
اکسیده شدن و یا زنگ زدگی عنصر آهن در گرانیت
با بکار گیری گرانیت به عنوان سنگ نما و همچنین کاربرد در فضای باز ساختمان به علت وجود آهن در بسیاری از سورت های این سنگ، پس از گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض باران، زنگ زدگی بر روی سنگ مشاهده میشود و از زیبایی آن به شدت میکاهد. این مورد در سنگ گرانیت مراورید مشهد به دلیل آهن زیاد در ساختار مولکولی، به وفور دیده میشود
وزن بالای سنگ گرانیت
همانطور که می دانید گرانیت به عنوان سنگینترین سنگ در میان انواع سنگ های ساختمانی شناخته شده طوری که وزن مخصوص آن ۲۸۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب است. به همین خاطر استفاده از این سنگ وزن زیاد و اصطلاحا بار مرده به ساختمان اضافه می کندبه همین خاطر علی الخصوص امروزه که کاهش وزن ساختمان جهت مقاوم سازی در برابر زلزله اهمیت بسیاری پیدا کرده، این یکی از معایب سنگ گرانیت به شمار می رود.
تخلخل و چسبندگی پایین
یکی از قسمت هایی که از سنگ گرانیت می توان استفاده کرد، نمای ساختمان است. اما نکته ای که در اینجا وجود دارد، چسبندگی و تخلخل پایین سنگ گرانیت است که نصب آن را با دشواری روبرو کرده به گونه ای که برای نصب آن حتما باید از اسکوپ استفاده شود.