افرادی که در حال فعالیت ساختمان و سنگ هستند تا به حال نام سنگ های ترامیت و تراُنیکس را شنیده و با آن آشنا هستند اما گاهاً برخی از افراد سنگ ترامیت را با سنگ تراُنیکس یکی میدانند در صورتی که این دو نوع ، دو سنگ کاملاً متفاوت میباشند . ترامیت حاصل ترکیب تراورتن و مرمریت است اما تراُنیکس حاصل ترکیب مرمریت و تراورتن میباشد. به این نوع سنگ به دلیل شباهت و دارا بودن ویژگی های دو دسته سنگ مرمریت و تراورتن ، نام ترامیت را اختصاص دادهاند و میتوان گفت در واقع سنگ ترامیت ترکیب دو سنگ تراورتن و مرمریت است. ترامیت ازجمله سنگهای رسوبی میباشد که از جنس ماسه و خاک رس میباشد. ترامیت نسبت به مرمریت و مرمر وزن کمتری دارد.
سنگ ترامیت یک سنگ بدون هیچگونه ناخالصی و با رنگ سفید یکدست و یکنواخت که عدم وجود ناخالصی در سنگ از ویژگی هایی میباشد که طراحان، معمارین و مهندسین به دنبال آن میباشند. سنگ ترامیت سفید بی موج، در عرض استاندارد ۴۰cm و طول آزاد بریده و دارای ضخامت ۱.۷cm و این سنگ از جنس ترامیت میباشد. ویژگیهای سنگ ترامیت مانند ویژگیهای سنگهای مرمریت و تراورتن هست. آنها سنگ هایی میباشند از جنس خاک رس و ماسه که از لحاظ جنس این سنگ تقریبا بین سنگهای تراورتن و مرمریت هستند.
به طور کلی سنگ های ترامیت عمدتا در رنگ های روشن سفید و کرم یافت می شوند و به علت رنگ روشن و جذب آب بالایی که دارند بهتر است در مکان هایی که با رطوبت و از همه مهم تر مواد اسیدی در تماس هستند استفاده نشوند. از این رو این سنگ برای استفاده در نمای مناطق بارانی و شهرهای آلوده مناسب نیست چون به راحتی رطوبت و آلودگی را به خود جذب می کند.
از معروف ترین سنگ های ترامیت می توان به ترامیت سمیرم اشاره کرد که از درجه کیفی بالای آن در نما استفاده می شود.
کاربرد سنگ ترامیت
از سنگ ترامیت در ساخت نما داخلی مانند دیواره های داخلی ، ساختمان دیوار پارکینگ ، دیواره راه پله ها و غیره استفاده میکنند . از سنگ ترامیت برای نما بیرونی نیز استفاده میگردد ،باید توجه داشت که از این سنگ بیشتر در مناطق جغرافیایی با آب و هوای خشک برای نمای بیرونی ساختمان استفاده می گردد البته میبایست سنگی در این زمینه انتخاب شود که خلل و فرج های آن کاملاً پوشیده باشد و جذب آب آن را بسیار کم و به صفر رسانده باشد .
ویژگیهای سنگ ترامیت
سنگ ترامیت دارای رنگ زمینهای روشن است و در رنگهای سفید و کرم در بازار موجود میباشد. ترامیت شباهت بسیاری به سنگ تراورتن دارد.
تخلخل: سنگِ ترامیت دارای تخلخل بسیاری است که این امر سبب سبکتر و پرکاربرد شدن این سنگ میباشد.
درجه صیقل پذیری: سنگِ ترامیت از میزان صیقل پذیری بسیار ضعیفی برخوردار میباشد.( سنگِ ترامیت بوکان و سنگِ ترامیت میاندوآب از این ماجرا استثنا بوده و از درجه صیقل پذیری خوبی برخوردار میباشند)
میزان جذب آب: آهکی بودن این سنگ سبب جذب بالای آب در سنگِ ترامیت میباشد به همین دلیل از این سنگ در مکانهایی که آبریزی زیاد است مانند حمام و سرویس بهداشتی نمیتوان استفاده کرد.
رنگ و بازی رنگ: سنگِ ترامیت دارای رنگی یکدست و روشن میباشد و در سطح این سنگ ناهماهنگی وجود ندارد.
مزایای سنگ ترامیت
صیقل پذیری بالای سنگهای ترامیت این امکان را به افراد میدهد که آن را به صورت قابل قبولی صیقل داد. این سنگها کاملا صاف و یکدست و فاقد هر گونه رگه بوده و از این رو مورد علاقه بسیاری از افراد است. قیمت مناسب سنگهای ترامیت باعث فروش بالای این سنگها در بازار شده است. همچنین سنگهای ترامیت دارای قابلیت برش مناسبی بوده و از این رو میتوان آنها را به انواع اشکال و فرم ها برش داد.
آیا سنگ ترامیت برای استفاده در نمای ساختمان مناسب است؟
سوالی که اکثر مصرف کنندگان با آن مواجه میشوند، این است که آیا این سنگ برای نما مناسب است؟ در جواب باید بگوییم که سنگ ترامیت و لایمستون به دلیل شباهت بسیار زیاد به سنگهای تراورتن در اکثر مواقع به جای آن در نما به کار برده میشوند. سنگ ترامیت از آنجایی که تم رنگی روشنتر و سفیدتری دارد گزینه بهتر و رایجتری نسبت به لایمستونها میباشد. این دو سنگ از نظر ساختار، گزینه مناسبی برای نمای بیرونی نخواهند بود، اما به علت قیمت مناسب و ظاهر روشن و یکدست مورد استقبال بسیاری از پیمانکاران قرار گرفتهاند.
در واقع آنها جایگزین مناسبی برای سنگهای تراورتن سفید گران قیمت هستند، اما بهتر است به عنوان سنگ های مناطق گرمسیر و بدون رطوبت استفاده شوند و برای نمای مناطق مرطوب پیشنهاد خوبی نیستند. مگر اینکه جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت سطح سنگ واترپروف شود که در این صورت هزینه فرآوری آن افزایش پیدا میکند و بعد از چند سال این اقدام باید دوباره صورت گیرد.